⇐ سونوگرافی چیست و چگونه انجام میشود؟
سونوگرافی یکی از روش های تصویر برداری است که با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، اندامها و ساختارهای داخل بدن را مورد بررسی قرار میدهدکه تقریبا هیج ضرری برای بدن ندارد.
همانطور که می دانیم در روش های تصویر برداری با اشعه ایکس مانند رادیوگرافی ساده یا سی تی اسکن بدن تحت تابش مقدار معینی از اشعه بونیزان قرار می گیرد ولی در سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده نمی شود .
امواج مورد استفاده در سونوگرافی از جنس امواج صوتی و در واقع صدا هستند که ضرری برای بدن ندارد این ها امواج فرا صوتی هستند و جنس آنها دقیقا مانند صدا است ولی به علت بالا بودن فرکانس آنها قابل شتیدن توسط گوش انسان نیستند با این حال خواص صوت و صدا دارند یعنی در برخورد با موانع منعکس می شوند.
سونوگرافی روش تصویر برداری دردناکی نیست و در حین انجام آن بیمار احساس ناراحتی نمی کند و متخصصان از آن برای مشاهده قلب، رگ های خونی، کلیه ها، کبد و سایر اعضای بدن استفاده می کنند. در دوران بارداری، پزشکان از این نوع تصویربرداری برای مشاهده جنین استفاده می کنند.
نحوه انجام سونوگرافی:
در طول معیانه، شما روی یک تخت قرار می گیرید. یک تکنسین یا پزشک مخصوص دستگاهی را به نام مبدل بر روی بخشی از بدن شما حرکت می دهد. این مبدل، امواج صوتی را ارسال می کند که از بافت درون بدن شما تصویربرداری می کند.
فواید سونوگرافی:
قبل از اینکه روش سونوگرافی در علم پزشکی ابداع شود، برای تصویربرداری بافت های داخلی بدن از روش های دیگر همچون رادیولوژی استفاده میشد. همانطور که می دانید روش رادیولوژی به کمک اشعه ایکس انجام می گیرد که شاید برای چن بار این اشعه، ضرر آنچنانی برای بدن نداشته باشد، ولی این روش برای بررسی وضعیت زنان باردار و تصویربرداری و بررسی وضعیت جنین روش مناسبی نبود. همینطور برای برخی از بیماری های لازم به بررسی های مکرر بود که رادیولوژی در این حالات می توانست تاثیرات منفی بر روی بدن انسان داشته باشد. از جمله این تاثیرات می توان به ناهنجاری های مادرزادی جنین، کوری جنین و انواع سرطان های خون اشاره کرد.
می توان گفت روش سونوگرافی یکی از بزرگترین پیشرفت ها در علم پزشکی و تشخیص بیماری ها بوده است. بزرگترین مزیت آن استفاده نکردن از اشعه ایکس در تصویربرداری ها است. با این روش، پزشک با خاطر آسوده وضعیت جنین و زنان باردار را تحت نظر می گیرد بدون اینکه نگران بروز خطرات برای مادر و جنین باشد.
انواع سونوگرافی:
1- سونوگرافی بارداری
2- سونوگرافی NT
3- سونوگرافی داپلر رنگی
4- سونوگرافی 3 بعدی و 4 بعدی
5- سونوگرافی لگن
6- سونوگرافی پستان
7- سونوگرافی شکم
8- سونوگرافی مجرای اداراری
9- سونوگرافی واژینال
10- سونوگرافی انومالی
پیام بگذارید
(1 دیدگاه)
با تشکر